Colocviul internaţional

Dinamica peisajelor culturale integrate ariilor cu frişe miniere. Retrospective şi perspective în Bucovina (România) şi Valonia (Belgia)

Colocviul Internaţional Dinamica peisajelor culturale integrate ariilor cu frişe miniere. Retrospective şi perspective în Bucovina (România) şi Valonia (Belgia) - DiPaCult2017, va fi organizat în perioada 12-13 mai 2017, la Vatra Dornei, România.

Spaţiul rural românesc este marcat, ca şi societatea în ansamblu, de o serie de transformări profunde, atât la nivelul utilizării resurselor, cât şi la nivelul modului în care locuitorii satelor se adaptează cerinţelor unei schimbări radicale a partenerilor de dezvoltare locală. Una dintre cele mai dure schimbări la care spaţiul rural a trebuit să se adapteze în ultimii 20 de ani, a fost închiderea minelor din 386 de localităţi din 22 de judeţe, cu toată avalanşa de efecte care a însoţit acest proces. Abordată din punct de vedere geografic, problema frişelor miniere din Bucovina aduce în atenţia celor preocupaţi de evoluţia condiţiilor economice din spaţiul rural, vulnerabilitatea accentuată a peisajelor, culturii, populaţiei, mediului economic şi strategiilor de dezvoltare din această zonă.

Colocviul reuneşte contribuţii conceptuale şi aplicative legate de temele mai sus menţionate, grupate în jurul sintagmei de peisaj cultural determinat de ariile miniere abandonate din Bucovina şi Valonia. În acest context, expertiza în analiza organizării spaţiului rural cu arii miniere abandonate a Laboratorului LAPLEC de la Universitatea din Liege (Belgia) se constituie într-un reper european a cărui experienţă va fi detaliată în cadrul colocviului, alături de rezultatele cercetătorilor români obţinute în cadrul proiectului finanţat de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF, Agence Universitaire de la Francophonie) : Dynamique des paysages culturels situés dans les sites de friches minières dans l’élaboration des stratégies rurales, desfăşurat în parteneriat cu Universitatea Liège, Belgia.

Universitate

Suport